Heikki Ahopelto
keittiömestari, yrittäjä
Kangasala



Kuka
Olen 49- vuotias keittiömestari ja yrittäjä Kangasalta. Olen toiminut ruoka-alalla erilaisissa mielenkiintoisissa ja vaativissakin tehtävissä yli 25 vuotta.
TYÖKOKEMUS
- 2018-2020 MUJI Finland Oy, Food manager
- 2017-2018 Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, myyntipäällikkö
- 2015-2017 Saarioinen Oy Foodservice, kehityspäällikkö
- 2011-2012 Holiday Club Finland Oy, Holiday Club Saimaa konsultoiva keittiöpäällikkö
- 2008-2010 Sokotel Oy, Sokos Hotel Ilves, Ravintolat Masuuni ja Ball Room, keittiömestari
- 1996-2007 Tampereen Särkänniemi Oy, Ravintola Näsinneula, keittiöpäällikkö
KOKEMUS YRITTÄJÄNÄ
- 2010-2016 Armasperhe Oy, Armas Maitokauppa Oy, Armas C’atering Oy, Armas Helsinki Oy
- 2008 alkaen Hahhah- ravintolapalvelut Tmi, 2021 muutettiin Kesäpäivän Porkkana ja Naatti
- 2020 alkaen Hahhah-Ravintolapalvelut Oy
KOULUTUS
- YO-pohjainen hotelli- ja ravintolaesimiestutkinto (v. 1992-1996/ PiHRO)
- Keittiömestarikoulutus, ei tutkintoa (v.1997 – 1998/ Perho-Haaga)
- Yrittäjän ammattitutkinto (v. 2012/ TAKK)
- Kondiittorikoulutus, ei tutkintoa (v. 2006/ Pirko)
Ruokakirjat
- Arjen yläpuolella v. 2005 Särkänniemi
- Lähellä v. 2010 Otava
- Lähellä maata v. 2013 Paasilinna
TV-sarja
- Heikin lähiruokaa (Liv/ Nelonen) kolme tuotantokautta v. 2010-2013

Nauti siitä mitä teet.
Eli pieni tarina ruuasta elämäntapana.
Ruuan maailma on haastava ja mielenkiintoinen. Se on täynnä osa-alueita, joihin sukeltaa ja joihin upottaa
itsensä. Päiviksi, viikoiksi, vuosiksi. Se on, paitsi tietenkin aikaa vievää, myös vähän pelottavaa. Ruoka ja
kaikki sen osa-alueet ovat temmellyskenttänä kuin urheilu kaikkine lajeineen. Vaikka kuinka haluaisit, voit
ainoastaan ymmärtää siitä paljon, mutta hallita vain osan. Parhaat urheilijatkin pärjäävät huipulla vain
muutamassa lajissa, samoin ruoka-ammattilaiset ruuan eri osa-alueilla.
Olen ollut ruuan kanssa tekemisissä pitkään, ja tiedän jo vähän mistä on kysymys. Olen esimerkiksi oppinut
laittamaan ruokaa, vaikka se kaikille minut nuorempana tunteneille suuri yllätys onkin ollut. Olen myös
saanut kantaa oman korteni vastuullisen ja kestävän ruuan tuotannon ja kuluttamisen kekoon - ja saan
onneksi edelleen. Lähiruoka, sen kaikissa arjen ilmenemismuodoissa ja käytännön toteutuksessa, on
edelleen minulle yhtä tärkeää kuin silloin kun sitä aiemmin toteutin, ja joskus vähän
saarnasinkin kai. Ikä ja elämänkokemukset ovat tulleet intoilun tilalle, ja vanhemmiten on viimein tullut
vähän malttia ja ripaus näkemystäkin. Mielelläni kuitenkin edelleen ruokaa työkseni laitan, siihen liittyviä
asioita suunnittelen, ja siitä tarvittaessa myös puhun. Viime aikoina mukaan omaan pakettiini ovat tulleet
ravitsemus ja hyvinvointi - ne liittyvät omaan elämääni ja työhöni yhä enemmän.
Ennustaminen on vaikeaa, mutta tulen luultavasti jatkamaan ruuan ja ravitsemuksen parissa koko
loppuelämäni. Yritän myös pitää kuntoiluharrastukseni aktiivisena, koska se tuo minulle iloa ja
mielenrauhaa. Ja uuden ulottuvuuden yritystoimintaani. Törmäät minuun varmemmin supermarketissa kuin
trendibaarissa, ja useimmin lenkkipolulla kuin taidenäyttelyssä, mutta jos emme törmää, ja tarvitset apua
ruoka-asioissa, ota rohkeasti yhteyttä. Kuntourheilun saralla voisin puhua tuntitolkulla motivaation
merkityksestä aikuisiän treenaamisessa, hyvin syömisen merkityksestä puhumattakaan. Harjoittelun
yksityiskohdista, teoriasta ja faktoista, sen sijaan en osaa sanoa mitään, itse nautin lähinnä hyvin tehdystä
treeniohjelmasta ja harjoittelun käytännön yksityiskohdista - ja fiiliksistä.
Pyrin yhdistämään työssäni - samoin kuin koko elämässäni - hyvän ruuan, ravitsemuksen ja terveelliset
elämäntavat eli kokonaisvaltaisen hyvän olon. Pyrin nauttimaan siitä mitä teen, en siis niinkään
lopputuloksesta, vaan enemmänkin matkasta sinne.
